Taek!

Bio

Een muzikale duizendpoot, zo kun je Taek! het best omschrijven.

Niet alleen voor wat betreft het aantal instrumenten dat hij bespeelt, maar zeker ook qua breedte van zijn muzieksmaak.

Toen hij in zijn tienerjaren de gitaar oppakte, begon hij al snel eigen nummers te schrijven, en zijn invloeden waren destijds vooral singer/songwriter gerelateerd. Hij heeft zelfs nog een blauwe maandag banjo gespeeld..

Cakewalk1

Daar kwam verandering in toen hij funk en jazzrock ontdekte. Als zanger/gitarist/saxofonist  van o.a. Cakewalk, een band die bol stond van het talent (toetsenist Walther Sell speelde later bij Massada, en Wilbert de Joode is tegenwoordig een van de meest gevierde freejazz-bassisten) bekwaamde hij zich in het schrijven van dansbare catchy funksongs.

Dat resulteerde begin jaren ’80 in een platendeal met zijn nieuwe band Fruitcake.

De debuutsingle My Feet Won’t Move werd meteen een grote hit in Nederland en Belgie, en veel, heel veel optredens volgden. Dat niet elke plaat even goed verkocht maakte voor het aantal optredens niet uit, de band speelde behalve in Nederland ook in Belgie, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

feetmove

Met hun hitsingle I Like The Way werd een nieuwe markt aangeboord. Japan bleek een geweldige markt voor instrumentale fusionmuziek, en Fruitcake maakte 3 succesvolle albums in deze stijl. Helaas heeft de band maar een keer een tournee gedaan in dit geweldige land, maar dat hun  muziek daar nog altijd aanspreekt blijkt wel uit het feit dat deze albums een paar jaar geleden opnieuw zijn uitgebracht!

F-Wisseloord2

Halverwege de jaren 80 was de koek toch op bij Fruitcake, en Taek! verlegde zijn koers.

Zo speelde hij in Lost & Found (met o.a. Frank Affolter, bekend van zijn Mallemolen!), en toerde hij in binnen- en buitenland met de band Sources (o.a. met de latere Vitesse-bassist Michel de Groot). Ondertussen bleef hij nummers schrijven, meestal samen met zijn Fruitcake-compagnon Benny Baan. De muziek werd gaandeweg wat steviger, wat resulteerde in de funkrockformatie Havana Hotel.

HavanaHotel

Het arrangeren en produceren van platen boeide hem steeds meer. Een mooi voorbeeld hiervan is het album Where’s England?, van het tot trio gedecimeerde Fruitcake (Taek!, Benny Baan, en drummer Jeroen Molenaar). Met gastmusici als percussionist Nippy Noya en de blazers Ruud Breuls en Jel Jongen werd dit een bijzonder sfeervolle en swingende jazzfunkplaat.

wheresengland_cover_front

Rond deze periode werd Taek! ook bandleider en arrangeur van de huisband van de TVshow Tonight met Gert Berg. De band begeleidde artiesten als Ramses Shaffy, Herman Brood en Wilma Driessen. Ook trad hij op met internationale toppers als The Trammps, The Gibson Brothers en Trini Lopez.

Weer onder de naam Fruitcake was hij dagelijks op TV te zien bij de talkshow van Jos Brink, samen met bassist Erik Schoonderwoerd, drummer Taco Gorter, en natuurlijk Benny Baan.

JosBrink

Erg leuk en leerzaam om live TV te maken!

Zijn ervaring van het spelen in een showorkest kwam hem goed van pas toen Taek! Als bassist/gitarist ging spelen in allroundbands als Gentry en Harlem Delight. Door de jaren heen heeft hij zo’n beetje elke stijl wel gespeeld, en deze kwaliteit benutte hij als sessieleider in o.a. The Bourbon Street en The Waterhole in Amsterdam.

Bovendien ging Taek! ook lesgeven, eerst in Hilversum, later in Almere en Aalsmeer. Met veel enthousiasme draagt hij zijn kennis en jarenlange ervaring als muzikant over aan zijn leerlingen.

De afgelopen jaren is Taek! weer teruggegaan naar de essentie van het liedjes schrijven. Met zijn akoestische gitaar pakkende melodieën creëren, eigenlijk een beetje terug naar zijn roots..

Toen hij er genoeg had voor een heel album heeft hij, voor het eerst in al die jaren, een soloplaat gemaakt: Changing Gear. Tijdloze liedjes, smaakvol gearrangeerd en uitgevoerd onder de naam Taek!. Op drums en strijkers na speelde hij alle partijen zelf in.

taekchanginggear

Anno nu zit Taek! Nog steeds niet stil: sinds zijn verhuizing naar Harlingen integreert hij steeds meer in de Friese muziekscene. Zo speelt hij regelmatig met het funkbluestrio Taek, Blank & Frank. Speciale concerten geeft hij met de band Troubadour, waarin de singer/songwriters uit de jaren ’70 worden geëerd. Jazz en soul speelt hij met Mood Indigo. Americana met de Friese held Jack Bottleneck (deze coronatijd gebruiken ze om een mooi album te maken..). Ook kun je hem regelmatig solo vinden op diverse podia. Of als duo. Of als special guest bij verschillende bands. Of sinds een aantal jaren als quizmaster, waarover elders op de site meer info.

Een muzikale duizendpoot, zo kun je Taek! het best omschrijven..